KontaktNapište námfb24insta24češtinaEnglish

Obrázek
Petr Borovský

CHCETE SMETANU?

Národní hudební poklad v rukou tří loutkoherců! Pimprlata slíznou Smetanu! Aneb Divadlo ALFA se propojí se světem vážné hudby – a to z vážných i rozverných důvodů.

Režie Petr Borovský
Výprava Petr Borovský
Dramaturgie Petra Kosová
Hudba výběr z díla Bedřicha Smetany. Nahrál orchestr opery DJKT Plzeň, dirigent Jiří Petrdlík
Hrají Martin "Sádlo" Bartůšek, Petr Borovský, Tomáš Jereš
Délka představení 60 min.
Premiéra Česká premiéra
pondělí, 07 říjen 2024
od9 Inscenace je určena divákům
> 9 let

 

Plzeň totiž nerozlučně patří k bouřlivému mládí významného českého skladatele (a někdejšího gymnaziálního repetenta) Bedřicha Smetany - bratrance Josefa Františka Smetany, významné plzeňské osobnosti politického, kulturního i vědeckého života a českého národního obrození v Plzni. Bedřich Smetana se v Plzni nejen snažil dokončit střední vzdělání, ale především byl jako zdatný pianista a vyhledávaný tanečník a společník ozdobou mnoha večírků. Ostatně, v jeho denících zabírá Plzeň nezanedbatelný prostor. A Smetana má trvale své místo v Plzni – však je tu festival Smetanovské dny, Mezinárodní smetanovská klavírní soutěž, má tu ulici... (Pozor, sady ne, ty jsou jeho bratrance!)

Proto plzeňské Divadlo ALFA připraví v Roce české hudby jako svůj mimořádný projekt klubový kousek, který se dotýká života a díla tohoto významného českého hudebního skladatele období romantismu. Nezpochybňujeme, že je Smetana zakladatelem moderní české hudby a předním reprezentantem národní kultury vůbec, a že výrazně ovlivnil následující generace českých hudebních skladatelů. Víme, že byl spolu zakládajícím členem Umělecké besedy a předsedou jejího hudebního odboru. Chceme ovšem zároveň připomenout, že byl také normální zlobivý kluk, lehkovážný teenager, ne zrovna dobrý, zato často zamilovaný student… A mimo jiné byl také autorem předehry k loutkové hře legendárního českého loutkáře Matěje Kopeckého.

 

Stáhnout přílohy: