KontaktNapište námfb24insta24češtinaEnglish

Obrázek
Petr Borovský

CHCETE SMETANU?

Národní hudební poklad v rukou tří loutkoherců! Pimprlata slíznou Smetanu! Aneb Divadlo ALFA se propojí se světem vážné hudby – a to z vážných i rozverných důvodů.

Režie Petr Borovský
Výprava Petr Borovský
Dramaturgie Petra Kosová
Hudba výběr z díla Bedřicha Smetany
Délka představení 60 min.
Premiéra Česká premiéra
pondělí, 07 říjen 2024
od9 Inscenace je určena divákům
> 9 let

 

Plzeň totiž nerozlučně patří k bouřlivému mládí významného českého skladatele (a někdejšího gymnaziálního repetenta) Bedřicha Smetany - bratrance Josefa Františka Smetany, významné plzeňské osobnosti politického, kulturního i vědeckého života a českého národního obrození v Plzni. Bedřich Smetana se v Plzni nejen snažil dokončit střední vzdělání, ale především byl jako zdatný pianista a vyhledávaný tanečník a společník ozdobou mnoha večírků. Ostatně, v jeho denících zabírá Plzeň nezanedbatelný prostor. A Smetana má trvale své místo v Plzni – však je tu festival Smetanovské dny, Mezinárodní smetanovská klavírní soutěž, má tu ulici... (Pozor, sady ne, ty jsou jeho bratrance!)

Proto plzeňské Divadlo ALFA připraví v Roce české hudby jako svůj mimořádný projekt klubový kousek, který se dotýká života a díla tohoto významného českého hudebního skladatele období romantismu. Nezpochybňujeme, že je Smetana zakladatelem moderní české hudby a předním reprezentantem národní kultury vůbec, a že výrazně ovlivnil následující generace českých hudebních skladatelů. Víme, že byl spolu zakládajícím členem Umělecké besedy a předsedou jejího hudebního odboru. Chceme ovšem zároveň připomenout, že byl také normální zlobivý kluk, lehkovážný teenager, ne zrovna dobrý, zato často zamilovaný student… A mimo jiné byl také autorem předehry k loutkové hře legendárního českého loutkáře Matěje Kopeckého.

 

Zanechat komentář

Ujistěte se, že zadáte požadované informace, tam kde je vyznačeno (*). Kód HTML není povolen.

Hodnocení
(0 hlasů)