KontaktNapište námfb24insta24češtinaEnglish

Obrázek
Marie Nováková na motivy lidové pohádky

Sůl nad zlato

„Jako sůl?! Jako to sypké, bílé, levné?“

Režie Tomsa Legierski
Výprava Bára Hubená
Dramaturgie Petra Kosová
Premiéra Česká premiéra
pátek, 01 březen 2024
od3 Inscenace je určena divákům
> 3 let

Potřebuje to jako sůl! Kdo? No přece král. Potřebuje jako sůl zjistit na vlastní kůži, jako moc je ta nenápadná, skromná a laciná surovina nezbytná pro život.

Vedle autorských kousků potřebuje divadlo v repertoáru i ty tradiční, proto se umělecké vedení rozhodlo pro nasazení klasického titulu Sůl nad zlato. Druhým  důvodem jsou ženské hrdinky příběhu, aby si v Alfě přišli na své holky i kluci.

Hlavní postavou je tradičně Maruška, ale důležité role mají v příběhu i její sestry Aurélie a Sofie. Král Marušku vyžene, a tak si obě sestry vyzkoušíkralování podle svých preferencí. Jste zvědaví, jak to dopadne? A pochopitelně z království také zmizí všechna sůl. A ukáže se, že je to důležitý minerál nejen k jídlu –  víte, že bez soli nevyrobíte ani mýdlo? Těšit se můžete také na kouzelnou babičku nebo horníka Jáchyma, který po soli pátrá pod zemí.

Vypadá to, že se o soli leccos zajímavého dozvíme. A ovšem rozhodně půjde o to, že i ty nejobyčejnější věci mohou být v životě mnohem důležitější než všechny poklady světa. Sůl nad zlato je jedna z pohádek, která se v mnoha variantách prolíná mnoha kulturami – někde jde o vodu, jindy je v sázce jiná důležitá komodita, nicméně stále se pohybujeme ve světě srovnání hodnot.

Autorkou textu je dramaturgyně a dramatička Marie Nováková, klíčová postava pražského divadelního uskupení Tygr v tísni se sídlem v pražské Vile Štvanice. Má za sebou řadu úspěšných projektů divadelních i rozhlasových, spolupracovala s kamennými divadly i v imerzivních divadelních projektech (např. Mistr a Markétka). Režie se ujme TomsaLegierski.

 

Stáhnout přílohy:

Zanechat komentář

Ujistěte se, že zadáte požadované informace, tam kde je vyznačeno (*). Kód HTML není povolen.

Hodnocení
(0 hlasů)