KontaktNapište námfb24insta24češtinaEnglish

Obrázek
Na motivy H. Ch. Andersena

Pohádky pana Zavřiočky

Ve chvíli, kdy děti usnou, může k nim přijít pan Zavřiočka a jeho pohádky.

Režie Šimon Spišák
Výprava Karel Czech
Dramaturgie Petra Kosová
Hudba Jindřich Čížek
Premiéra Česká premiéra
čtvrtek, 01 květen 2025
od6 Inscenace je určena divákům
> 6 let

Zavřete oči, přicházím! Pan Zavřiočka přichází do snů a přináší do nich známé i méně známé pohádky světoznámého dánského pohádkáře Hanse Christiana Andersena. Vy budete znát pana Zavřiočka spíše jako Uspávače, jenže my se vydáváme na cestu k Andersenovi jinudy, než je v zemích českých obvyklé.

Známe Uspávače, který vypráví příběhy malému Jeníkovi. Z nich ale vybírat nebudeme. Necháme pana Zavřiočka, který podle Andersena zná nejvíc příběhů na světě, aby vyprávěl známé pohádky slavného pohádkáře jako jsou třeba Princezna na hrášku, Pasáček vepřů nebo Létající kufr, ale i méně známé jako  jsou například Šťastná rodinka nebo Motýl.

Proč? V roce 2025 si připomeneme dvě Andersenova kulatá výročí – uplyne 220 let od jeho narození a 150 let od jeho úmrtí. Při té příležitost se chceme Andersenovi přiblížit co nejvíce: ve valné většině známe totiž především převyprávění jeho pohádek, ve kterých je řada nepřesností, a které se vzdalují původní  předloze. My se obracíme k mnohem méně známým a mnohem přesnějším překladům Františka Fröhlicha, předního českého překladatele ze skandinávských jazyků a angličtiny. A to některé pohádky trochu posouvá nebo lépe vysvětluje. A pan Zavřiočka přinese dětem pohádky v současné interpretaci  vyhledávaného slovenského režiséra Šimona Spišáka, který bude s Divadlem ALFA spolupracovat poprvé.

Jedná se ovšem o režiséra vyhledávaného na Slovensku i v Čechách. Vystudoval pražskou DAMU (u Miroslava Krobota) a v současné době působí v řadě slovenských a českých divadel. Například je spoluzakladatelem Nového divadla v Nitře (a jeho inscenace Zlodějka knih byla nominována na prestižní slovenskou  divadelní cenu Dosky). S královéhradeckým Divadlem Drak a Bratislavským bábkovým divadlem nastudovali (společně s režisérem Jakubem Vašíčkem) autorskou inscenaci Kašpárek a zbojník. Nyní se poprvépředstaví i v plzeňském Divadle ALFA.

Stáhnout přílohy:

Zanechat komentář

Ujistěte se, že zadáte požadované informace, tam kde je vyznačeno (*). Kód HTML není povolen.

Hodnocení
(0 hlasů)